Vormgeving & opmaak

HOE WORDT HET EEN BOEK?

Als je levensverhaal is geschreven, kies je zelf hoe het resultaat eruitziet. Wil je een handgebonden boek met harde cover of kies je voor een paperback variant? Misschien past digitaal beter bij je. Alles is natuurlijk professioneel opgemaakt. Tijdens het kennismakingsgesprek kan ik je voorbeelden laten zien.

Voordelen papier

  • Tastbaar boek

  • Ook digitaal bestand

Voordelen digitaal

  • Gemakkelijk te delen

  • Geen kosten voor print

Papier

Als je kiest voor een levensverhaal op papier, is de volgende stap een keuze voor maatwerk of print on demand.

Maatwerk

Als je levensverhaal is geschreven, maken een vormgever, dtp-er (opmaak), drukker en handboekbinder een boek precies zoals jij dat wilt. Van het aantal foto’s tot de grootte en plek van de foto’s in het verhaal. Van een harde, linnen omslag etc. en drukletters tot een glanzende fotoprint. Denk ook aan beeldmateriaal als fragmenten van brieven, (ansicht)kaarten, (kinder)tekeningen, gedichten, citaten of muziekteksten.

Print on demand

Print on demand biedt je een keuze uit vaste indelingen. Denk aan verschillende formaten, een zachte of harde kaft, kleur of zwart-wit. Wel zijn alle boeken gelijmd en niet gebonden. Er zijn verschillende print on demand uitgeverijen die een doe-het-zelfpakket aanbieden. Ik werk samen met BestelMijnBoek, maar je kan het ook zelf doen. Kijk eens bij eigenboekuitgeven.com, pumbo.nl, boekscout.nl of mijnbestseller.nl. Als je wilt is het mogelijk om je boek via (online) boekhandels te verkopen.

Wat is het verschil?

Maatwerk of print on demand is een keuze die abstract overkomt. In beide gevallen heb je een boek in handen. Het verschil is dat print on demand werkt met formats waar je verhaal in wordt geplaatst De kosten kun je in de hand houden door beperkt of geen gebruik van foto’s en kleur.
In het algemeen kost een eenvoudige print on demand-uitgave iets minder dan maatwerk. De keuze voor maatwerk geeft je vooral ruimte om zelf te bepalen hoe alles eruit moet zien. Veel foto’s en fullcolor? Het kan allemaal. Het resultaat is een stevig boek, omdat het genaaid gebonden is en niet gelijmd.

Digitaal

Als je kiest voor de optie ‘digitaal’ krijg je jouw levensverhaal professioneel opgemaakt als pdf-bestand op een usb-stick. Je kunt het verhaal zelf uitprinten, op een tablet of computer lezen of per e-mail versturen. Als het je alleen om de tekst gaat, kun je er ook voor kiezen om je levensverhaal als Word document te ontvangen. Geef aan wat jouw wensen zijn en ik maak een offerte op maat.